Thursday, 8 January 2009

Bird Flu in Beijing and precautions - Vogelgrippe in Peking und Vorsichtsmassnahmen

Dear all,

I hoped to start the New Year with a nicer post, but this is more urgent. A 19 year old girl has just died from bird flu (avian flu) in Beijing on January 5th. For about one year there was no more human bird flu case in China. This post is about how to prevent to get infected by bird flu.

As I am still on the distribution list of the German Embassy in Beijing, I have received the following information - I will post first a brief English translation - and further below the full German letter from the doctor of the German Embassy.
Go here for Chinese translation.

Reminder of precautions to avoid infection :

Wash your hands !!!

Avoid contact with living and dead chicken/birds/poultry (including feathers, dust, droppings) and avoid to have any bird at home in a cage and avoid bird markets !.

It is not proven, that you can get infected by eating chicken/poultry meat.

If you can't avoid to eat poultry or egg, follow these cooking instructions: (my opinion: don't eat chicken or egg in a restaurant as you cannot control if they take all measures!)

Wash hands .....

Have separate working bench, plates and knives for poultry and vegetables....

wash plates and knives with soap before using it for other dishes.

the cooking temperature should be at leat 70°C (no pink meat!)

wash eggs!

don't buy eggs that have dropping marks or cracks

don't buy meat that seems too cheap

Freezing the meat does not kill the virus !

Cover your nose when sneezing or caughing and explain to the children how to handle sneezing and washing hands....

The Centers for Diseases Control -Atlanta,USA says it is better to sneeze in your arm then in your hand to avoid the circulation of the visur when shaking hands (my opinion: don't shake hands ! or wash it right after !)

*************

Der Regionalarzt informiert:

Aktuelle Erkenntnisse zur Vogelgrippe (Update vom 07.01.2009)

Ein 19 Jahre altes Mädchen ist in Peking an der Vogelgrippe gestorben. Dies ist der erste Fall von Vogelgrippe in Peking. Fast ein Jahr lang war China frei von menschlichen Fällen der Vogelgripppe. Der letzte Fall wurde im Februar 2008
gemeldet. Die Frau wurde am 24.12.2008 ins Krankenhaus eingeliefert. Sie hat Symptome entwickelt, nach dem sie ein Huhn ,das sie außerhalb von Peking gekauft hat, selbst
geschlachtet hat.

Nach Angaben des Municipal Health Bureaus in Beijing gibt es in einem Umkreis von 10 Km um den Chaoyang District keine Hühnerfarmen. Die Impfrate der Hühner in Peking liegt bei 100%.
Da die Vogelgrippe wird uns weiterhin beschäftigen wird, folgende Empfehlungen zur Erinnerung:

Händewaschen!!!!

Kontakte mit lebendem oder totem Geflügel (einschließlich Federn, Staub und Mist) das Halten eines Ziervogels sowie Vogelmärkte sind zu meiden.

Durch Erhitzen (70°C) werden die Influenzaviren getötet.
Haushaltsdesinfektionsmittel sind ebenfalls wirksam.

Es ist nicht nachgewiesen, dass der Verzehr von Hühnerfleisch bzw. -Fleischprodukten zu einer Übertragung der Krankheit führt.

Falls auf Geflügelfleisch oder Ei nicht verzichtet wird, sollten folgende Zubereitungsregeln beachtet werden:

Die Hände immer gründlich waschen, besonders nach Zubereitung von Hühnerfleisch, Entenfleisch bzw. Hühnereiern.

Separate Platten und Messer für Fleisch und Gemüse.
Zubereitung von rohem Geflügelfleisch auf anderer Arbeitsplatte und mit anderem Messer für weitere Gerichte.

Zubereitung der folgenden Speisen erst nach gründlichem Händewaschen mit Seife.

Nach Zubereitung des rohen Fleisches gründliches Händewaschen, Reinigen des Messers und der Arbeitsoberfläche mit Wasser und Spülmittel.

Die Temperatur im Fleisch durch Braten oder Kochen muss mindestens 70°C erreichen (kein rosafarbenes Fleisch!)

Da die Eierschalen mit Fäkalien kontaminiert sein können, ist Vorsicht geboten. Die Eier gründlich waschen. Kaufen Sie keine Eier mit Kotauflagerungen bzw. Rissen in der Schale.

Hühnerfleisch und Eier aus den Märkten sollten gründlich gekocht werden.

Kein halbgekochtes Fleisch essen.

Keine rohen Eier bzw. halbgekochten weichen Eier essen.

Kaufen Sie kein Fleisch, das blutig oder fleckig ist.

Kein Fleisch kaufen, das außergewöhnlich billig ist, denn es könnte sich um notgeschlachtete kranke Tiere handeln.

Tieffrieren tötet das Virus nicht ab.

Bei grippeähnlichen Symptomen sind folgende Maßnahmen empfohlen:
Nasen und Mundsekret beinhalten größere Mengen an Grippeviren die nicht in die Umgebung gelangen sollten, besondere Beachtung beim Umgang mit Kindern.

Beim Husten und Niesen: Benutzung einer Maske, falls keine Maske vorhanden Papiertaschentücher benutzen. Nach einmaliger Benutzung die Papiertaschentücher entsorgen; den Kindern diese Praxis beibringen.

Aus hygienischen Gründen empfiehlt das Centers for Diseases Control -Atlanta,USA nicht in die „Hand zu nießen, sondern auf die Armbeuge“, da mit der Armbeuge die Viren nicht „per Handschlag“ weitergegeben werden.

Nach Kontakt mit Nasen-und Mundsekret die Hände gründlich mit Seife waschen.

Da die Kinder in dieser Beziehung nachlässig sind, versuchen Sie ihnen die Bedeutung dieser Maßnahmen zu erklären.

Bei grippeähnlichen fieberhaften Erkrankungen gehen Sie gleich zum Arzt.

Eine der wichtigsten Maßnahmen ist die Grippeschutzimpfung, um sich gegen die saisonale Grippe zu schützen.

Dr. Anver
Regionalarzt Peking



Meine Meinung: Essen Sie kein Hühnerfleisch oder Ei im Restaurant !

*************

Good luck Beijingers !


links:
German Embassy in Beijing
Details about the circumstances of the Chinese girl's death by wodeBJ and Peking Duck (with article from Chinese media)

----
update:
the Chinese girl who died from avian flu apparently slaughtered a duck not a chicken

Go to Chinese translation !

6 comments:

Marc van der Chijs said...

I would not worry about it. This kind of newsletters only make things worse because people get worried. Reminds me of SARS, when most of the foreigners were scared and fled China but daily life just went on. History tends to repeat itself.

So far there are only isolated cases transmitted when people live among birds or slaughter the animals themselves. There is no risk if chicken is prepared at very high temperatures (as is the case in EVERY Chinese restaurant, which the doctor does not seems to know).

I will for sure keep on eating chicken (just like the Chinese), and am actually having scrambled eggs while I am writing this during my breakfast.

- Suzie - said...

Hi Marc,
how do you feel after your scrambled eggs ?! I hope still good !!

You are right, if the Embassy issues this kind of info you first worry more.

Also because it is a bit unusual of the German Embassy to inform in such details and so quick.
But maybe it is a new policy of the Embassy to take better care of its fellow countrymen. Actually, I prefer this new strategy versus its silence in other cases in the past.

About the girl who has died from avian flu: the Chinese media reported that she got infected because she has slaughtered a chicken by herself. So we got an explanation. If this is true or not, I believe that the Chinese government immediately took all possible actions to avoid the spread out of the desease. Wheather it was by killing all chicken 10 km around Beijing or not allowing live bird transportion through the city and so on. Also because further loss of tourists is not wanted.

Back to the newsletter issued by the German Embassy: this list of precautions is to consider as a reminder. And it also has some detailed info that I myself might not have thought about (e.g. to wash the knife you have used to cut the chicken meat before cutting vegetables).

After my observation, a lot of Chinese, especially from the countryside, don't have the hygenic understanding as it would be necessary in this case. So I would not trust a restaurant to follow these (maybe partially too cautious) instructions. But that means that also vegetable dishes might be critical... and then you can't eat out at all... which I would say is really exagerated.

So I am glad that you gave your opinion as an experienced expat, almost Chinese now, to give the readers another point of view.

- Suzie - said...

update:
the Chinese girl apparently slaughtered a DUCK, not a chicken

Brittany said...

very scary!

John said...

I do agree that we must wash our hands after contact with chickens or birds but I should say that we should do it more often. Even if we just used our hands for holding on a stair guide or pushing an elevator button or shaking other people's hand, we should wash it regularly as it helps to avoid a lot of virus and germs.

Ethan Mark said...

nice post on letting us know the kind of infections and diseases spread by the birds and the pet animals..we should keep such things in mind and do all the things necessary for making us away from that....

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